Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Energietransitie

Column Doekle Terpstra: ‘Voor wie nog twijfelde: de energietransitie is niet vrijblijvend’

Bron: www.technieknederland.nl 31-03-2022, 11:10
Column Doekle Terpstra: ‘Voor wie nog twijfelde: de energietransitie is niet vrijblijvend’
Jarenlang hebben we geleefd met de geruststellende gedachte dat veiligheid in ons deel van de wereld vanzelfsprekend was. Oorlog in Europa, dat was iets uit het verleden. De inval van Rusland in Oekraïne heeft ons uit die droom ruw wakker geschud. De oorlog in onze achtertuin heeft verstrekkende gevolgen, óók voor onze energievoorziening. Voor wie het nog niet wist: de energietransitie is geen vrijblijvend project, maar bittere noodzaak.

De oorlog in Oekraïne is vóór alles een menselijke tragedie. De beelden van ontreddering en verwoesting laten niemand onberoerd. Aan de humanitaire ramp kunnen we nooit genoeg aandacht besteden. De talloze initiatieven om het leed enigszins te verzachten, ook vanuit de installatiebranche, zijn hartverwarmend.

Zonder aarzeling heeft de Europese Unie de economische druk op president Poetin opgevoerd. Dat blijft niet zonder gevolgen. Er is kans dat het Kremlin vroeg of laat de aardgasleveranties aan West-Europa als economisch wapen zal inzetten. Door de onzekerheid over de levering van Russisch gas is de energietransitie nóg hoger op de politieke agenda gekomen. Gelukkig ziet het kabinet dat onze branche daarin een grote rol speelt. Begin maart vond in de Tweede Kamer een ‘Rondetafelgesprek Russisch gas’ plaats en daarbij schoof namens Techniek Nederland onze algemeen directeur Erik van Engelen aan (Lees zijn inbreng).

Alleen al de dreiging van een verminderde gastoevoer heeft effect op de energiemarkt. In de eerste weken na de Russische invasie steeg de aardgasprijs naar recordhoogte. Geen wonder dat voor veel mensen de verduurzaming van hun woning de afgelopen weken topprioriteit is geworden. Dat leidt tot wachttijden en die kunnen we alleen oplossen als onze leveranciers erin slagen de productie te verhogen.

Leveringsproblemen zijn heel frustrerend, maar betekenen niet dat alles stokt. Zowel consumenten als zakelijke opdrachtgevers kunt u ondersteunen met heldere antwoorden op de (vele) vragen over verduurzaming. Heeft u nog niet voldoende kennis in huis over verduurzaming? Kom dan nu in actie. Techniek Nederland biedt een schat aan informatie, bijvoorbeeld op ons platform energietransitiedoorinstallateurs.nl.

Terwijl ik deze tekst schrijf, is er nog weinig reden voor optimisme. De bevolking van Oekraïne gaat opnieuw angstige dagen tegemoet. Hoe de oorlog zich ook zal ontwikkelen, het besef dat we naar een duurzame energievoorziening toe moeten, zal niet snel verdwijnen. Dat is een schrale troost die we in deze donkere tijden moeten koesteren.

Doekle Terpstra
Techniek Nederland

Meer over deze onderwerpen

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Techniek Nederland

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.300 bedrijven en zijn als één van de grootste…