Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Wet- en regelgeving

Unica hamert op veiligheidsgedrag tijdens ‘Bewust Veilig Dag’

Bron: www.unica.nl 04-04-2022, 16:20
Unica hamert op veiligheidsgedrag tijdens ‘Bewust Veilig Dag’
Unica

Als een van de initiatiefnemers van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) besteedt Unica al jaren expliciet aandacht aan het versterken van de veiligheidscultuur in de sector. Hoewel die cultuur dagelijkse kost is en de sectorcode inmiddels maar liefst 1.100 deelnemers kent, wordt er één keer per jaar tijdens de Bewust Veilig Dag in de hele sector stilgestaan bij het belang van veilig werken in de bouw en techniek. Unica deed voor het zesde achtereenvolgende jaar mee met het landelijke programma.

Bewust Veilig Dag 2022

Ron van Laar, sinds afgelopen zomer CFO van Unica, besteedde zijn eerste ‘Bewust Veilig Dag’ in zijn nieuwe functie met een werkbezoek in Amsterdam. Daar deed hij een rondgang over het nieuwbouwproject van het World Trade Center (WTC), dat Unica samen met bouwpartner Ballast Nedam uitvoert. Het grootste kantoorgebouw van Nederland wordt uitgebreid met de bouw van ‘Tower Ten’, ter grootte van circa 32.000 m², waarvan het hoogste punt vorige zomer werd bereikt.

“Niet alleen een indrukwekkend project, maar vanwege de krappe ruimte ook een klus die misschien meer veiligheidsrisico’s met zich meebrengt”, vermoedt Ron van Laar. De bouwplaats aan de Amsterdamse Zuidas is vanwege de volgebouwde omgeving een locatie die de nodige logistieke uitdagingen met zich meebrengt. “Juist op zo’n project kun je nog wel eens tegen logistieke tegenvallers aanlopen, waardoor de planning in de knel komt. Dan kan voldoende aandacht voor veiligheidsgedrag er soms zomaar bij inschieten.”

 

Bewust Veilig Dag

Geen concessies

Projectmanager Bart van Schie, namens Unica verantwoordelijk voor het bouwproject en daarmee tevens aanspreekpunt voor de veiligheidscultuur, verzorgde een rondleiding over de bouwlocatie. “We doen geen concessies aan veiligheid”, benadrukt hij. Bij die boodschap voelt hij zich gesterkt door zijn directie. “Ik voel me vrij om alle veiligheidsaspecten binnen mijn projecten bespreekbaar te maken. Gelukkig heb ik nog maar weinig te maken gehad met serieuze veiligheidsincidenten, maar om het risico daarop zo klein mogelijk te houden besteden we permanent aandacht aan veiligheid. Vandaag, maar ook morgen en volgende week.”

Veilig thuis

Het thema van de Bewust Veilig Dag 2022 was: we blijven erop hameren! Een voor de sector toepasselijke kreet, maar wel één met een uiterst serieuze ondertoon, vindt Ron van Laar: “De Bewust Veilig Dag is een dag waarop  we extra aandacht geven aan veiligheid, maar ik hoop van ganser harte dat we ons vandaag niet anders gedragen dan op alle andere dagen van het jaar. Want dat is uiteindelijk ons achterliggende doel: dat iedereen ’s avonds weer veilig thuis komt van zijn of haar werk. Voor wat het thema veiligheidsgedrag betreft, blijft de kracht van de herhaling van toepassing”, besluit de CFO.

 

WTC Amsterdam bouwplaats

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Unica

Unica is met een netwerk van bedrijven en meer dan 3.000 medewerkers een van de grootste technisch dienstverleners van Nederland. De bedrijven in het netwerk opereren zelfstandig, maar werken tegelijkertijd nauw samen om klanten integrale oplossingen te kunnen bieden. Samen…