Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Verduurzaming

Overdekt parkeren onder 12.000 zonnepanelen

Bron: www.hoppenbrouwerstechniek.nl 12-04-2022, 12:26
Overdekt parkeren onder 12.000 zonnepanelen
Photo Hoppenbrouwers

Vandaag werd het eerste zonnepaneel geplaatst op het parkeerterrein, schuin bij de hoofdentree. Nog maar 11.999 te gaan!

De eerste zonnepaneel wordt gelegd op het parkeerterrein in de Efteling
Eerste zonnepaneel wordt geplaatst onder toeziend oog van Roodkapje.
Met de komst van de ruim 12.000 nieuwe zonnepanelen zet De Efteling de grootste stap op het gebied van duurzaamheid tot nu toe. Hiermee kunnen ze straks namelijk tot wel 20% van ons energieverbruik zelf opwekken. Bovendien zorgen deze carports voor extra parkeercomfort voor de gasten: de auto staat er koeler in de zomer en sneeuwvrij in de winter.

Duurzaam verwonderen

De Efteling heeft de ambitie uitgesproken om duurzaam te verwonderen en klimaatneutraal te zijn in 2030. Duurzaamheid, of eigenlijk zorg voor de leefomgeving, is voor hen een vertrouwd begrip. Het is onderdeel van hun DNA, hun roots. De basis voor duurzaamheid is al gelegd bij de oprichting van Stichting Natuurpark de Efteling in 1951 en ligt verankerd in de visie van de stichting: de ontwikkeling en ontspanning voor de inwoners van de gemeente. Het gebruik van duurzame materialen en het zorgvuldig omgaan met de natuur en het groen in het park zijn nog altijd het vertrekpunt voor hun nieuwe plannen.

In de afgelopen jaren hebben ze al verschillende stappen gezet. Grote én kleine. Van het vervangen van niet-duurzame verlichting naar ledlampen bij attracties en de Hoofdentree tot de aanschaf van elektrische bladblazers. En van verbeteringen in afvalstromen tot de komst van het grootste laadplein van de Benelux. Ze frituren nu zelfs elektrisch!

De realisatie van het carportsysteem met zonnepanelen op parkeerplaats M, schuin bij de hoofdentree, is echt de grootste stap op het gebied van duurzaamheid tot nu toe. Ze bedekken het carportsysteem van 23.000 m2 met ruim 12.000 zonnepanelen. Hiermee kunnen ze wel een vijfde deel van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van de Efteling opwekken. Het gaat om circa 4.320.000 kWh, wat vergelijkbaar is met een gemiddeld elektriciteitsverbruik van circa 1750 huishoudens.

Meer zonnepanelen in de Efteling

Wist je dat er al veel meer zonnepanelen aanwezig zijn in de Efteling? Vanuit de Pagode heb je prachtig uitzicht op de fraai aangelegde daktuin van Symbolica, waar circa 800 zonnepanelen in verwerkt zijn. Daarnaast liggen er zonnepanelen op de daken van de gebouwen van De Vliegende Hollander en horecacomplex Station de Oost. Met het nieuwe zonnepark op de parkeerplaats heeft de Efteling straks meer dan 13.500 zonnepanelen om energie op te wekken voor de Wereld van de Efteling.

Daktuin van Symbolica in de Efteling vol met zonnepanelen.
De fraai aangelegde daktuin van Symbolica waarin 800 zonnepanelen zijn verwerkt.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Hoppenbrouwers Techniek

Hoppenbrouwers Techniek is in ruim 100 jaar uitgegroeid van eenmanszaak in elektrotechnische werken in Brabant (1918) naar een technisch dienstverlener die werkzaam is in acht verschillende disciplines.