Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Anass Betti, Projectleider Kersten Energietechniek
VT Talk

“Ik ga uitdagingen niet uit de weg”

Anass Betti, Projectleider Kersten Energietechniek Kersten Techniek

Is het mogelijk om in zes weken tijd een WKO-centrale uit te breiden? Bij Kersten Energietechniek vonden ze deze tijd zeker krap, maar durfden het wel aan. Projectleider Anass Betti werkte er met een uitvoerder, twee lassers, twee elektrotechnici en een regeltechneut aan: “We hadden twee weken voorbereidingstijd en vier weken voor de uitvoering. En het is gelukt. Is dat snel? Ja, dat is heel snel!” zegt hij enthousiast. Hoe is het ze in zo’n korte tijd gelukt?

De uitbreiding van de WKO-centrale het project Nieuw Mertersem in Breda. Hier was al een WKO-installatie aanwezig voor de koeling en verwarming van de bestaande appartementen en een Jumbo-supermarkt. De opdracht voor Kersten was om nog eens 75 nieuwbouwwoningen op de installatie aan te sluiten. “Die woningen moesten worden ingekoppeld op de oude installatie. De reden dat de opdrachtgever gekozen heeft voor een uitbreiding was dat de Jumbo heel veel koeling levert, waardoor er in de bron een overschot aan warmte was. Die bron was daardoor in onbalans en de overtollige warmte konden we aan de ene kant benutten voor de woningen en aan de andere kant om de bron beter in balans te brengen”, vertelt Betti.

De hoogte in

Kersten Energietechniek ontwierp en bouwde naast de bestaande centrale een nieuwe installatie. Een uitdaging was dat de niet heel grote technische ruimte van 40m2 al behoorlijk vol was. Om hier nog iets bij te bouwen vroeg om nauwkeurig pas- en meetwerk. Betti: “We hebben eerst een 3D-scan gemaakt van de technische ruimte om in kaart te brengen waar we nog iets kwijt konden. Op basis van die 3D-scan hebben we de engineering gedaan en zijn we gaan tekenen. Zo hebben we de ruimte die nog over was volledig gebruikt. Dat was vooral de hoogte in, waar we de pompen boven de al aanwezige pompen hebben geplaatst. Het paste echt net, zonder de 3D-scan was het niet gelukt om alles in de ruimte te krijgen.”

Het voordeel van het maken van zo’n 3D-scan is volgens Betti ook dat je veel efficiënter werkt. Als er iets toch niet blijkt te passen, ontdek je dat al voor de uitvoering. “In de BIM-software Revit hebben we de componenten in de ruimte geplaatst en daarna zijn we het leidingwerk gaan tekenen. En toen bleek dat sommige onderdelen er op die manier toch niet in konden en het anders moest. Op het moment dat je geen 3D-scan maakt kom je er bij de installatie op de werkvloer achter dat iets niet past. Dan moet je met de mensen op de werkvloer gaan bedenken hoe het dan wel kan en dat kost allemaal extra tijd. Wij hebben die clashes er nu in het tekenwerk al uit kunnen halen. Een ander voordeel van deze manier van engineering is dat we veel leidingwerk hebben kunnen prefabriceren. Dat scheelde ook tijd in de uitvoering.”

Behoorlijke uitdagingen

Het project kende naast de korte doorlooptijd nog enkele andere uitdagingen. “Behoorlijke zelfs”, zegt Betti. “Zo konden we niet alles kwijt in de technische ruimte. We hebben daarom naast die ruimte een extra hok gebouwd in de naastgelegen parkeergarage. In dat hok hebben we onder meer het expansievat, een doorstroomfilter en enkele waterfilters geplaatst.” Maar het meest spannend was wel om de materialen op tijd geleverd te krijgen. “Dat is normaliter al een klus, maar wij hadden te maken met een periode van gebrek aan materialen en almaar stijgende prijzen. Dat was extra uitdagend. Dat betekende voor mij dat ik er continu bovenop moest zitten. Het was letterlijk elke dag weer vragen of de spullen op tijd zouden komen en als ik een ‘nee’ te horen kreeg, ging ik zoeken naar waar ik het dan wel op tijd vandaan kon halen. Dat is wel allemaal gelukt uiteindelijk.”

Ik ben zelf iemand die uitdagingen niet uit de weg gaat, die maken juist dat ik mijn werk zo leuk vind.
Anass Betti, projectleider Kersten Energietechniek

Innoverend

Voor Anass Betti, die zzp’er is, was Nieuw Mertersem zijn eerste project voor Kersten Energietechniek. Het werken voor het bedrijf bevalt hem goed. “Kersten is erg innovatief, heel erg vooruitdenkend en ze zien altijd mogelijkheden, hoe uitdagend het soms ook is. Ik ben zelf iemand die uitdagingen niet uit de weg gaat, die maken juist dat ik mijn werk zo leuk vind. Dus dat sluit heel erg goed aan. En wat ook aansluit is de innovatieve manier van werken, zoals het in 3D scannen, de 3D-engineering, het prefab installeren van onderdelen en het feit dat Kersten zich richt op duurzame installaties. Als ik dat vergelijk met andere installateurs, dan zijn zij wel een van de voorlopers daarin. En ze blijven zich ook steeds verder ontwikkelen. Voor mij is dat een mooie mogelijkheid om zelf meer in duurzame innovaties thuis te raken en er vakbekwamer in te worden. Want dat is toch de toekomst!”

Een ander aspect aan het werk wat Betti prettig vindt, is om zelf inbreng te kunnen leveren. En dat kan bij Kersten. “Dat je er samen over kunt discussiëren hoe je iets wilt doen en dat je dan samen tot een betere optie kan komen. Ook dat heeft ervoor gezorgd dat ik de keuze heb gemaakt om voor Kersten te werken.”

 

 

 

 

 

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Kersten Techniek

Kersten Techniek is onderdeel van Kersten Technische Bedrijven. Kersten bestaat inmiddels al meer dan 90 jaar. Bij de groep werken 240 enthousiaste mensen verdeeld over 2 BV’s.