Drie vragen over arbeidsmarktcommunicatie en 2 best practices uit de installatiebranche.
Met vele tienduizenden vacatures in de installatietechniek lijkt het nutteloos jezelf te profileren op de arbeidsmarkt. Maar niets is minder waar. Kijk maar eens naar Croonwolter&Dros. Grote kans dat je je de campagne van Theo Janssen nog kunt herinneren op onder meer LinkedIn.

Het installatiebedrijf zegt door de campagne 35 nieuwe medewerkers binnen te hebben gehaald. Een super resultaat in deze branche.
Maar ook als de arbeidsmarktcommunicatie niet direct heel veel nieuwe sollicitanten oplevert, is het toch van belang meer te doen dan het plaatsen van een mooie vacature.
Wil je ook zichtbaar zijn voor potentiële werknemers in de installatietechniek? Vaktechnisch helpt je graag met jouw gehele propositie, een adequate werken-bij-pagina of gewoon een vlijmscherpe vacaturetekst. Klik hier voor meer informatie
Eerst even: wat is arbeidsmarktcommunicatie precies?
Samengevat, arbeidsmarktcommunicatie is: structureel communiceren naar de interne en externe arbeidsmarktdoelgroepen en hun beïnvloeders met als doel het werven van nieuwe medewerkers, het positief beïnvloeden van het werkgeversmerk en/of het contact onderhouden met huidige, potentiële en oud-medewerkers. (bron: Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie)
Waarom is arbeidsmarktcommunicatie belangrijk?
Communiceren op de arbeidsmarkt doe je eigenlijk met drie doelen:
- korte termijn
- lange termijn
- zowel korte als lange termijn
Een kortetermijndoel is bijvoorbeeld het werven van nieuwe medewerkers.
Het langetermijndoel van arbeidsmarktcommunicatie is het verbeteren van het werkgeversmerk, tegenwoordig vaak aangeduid als employer branding. Het gaat hierbij zowel om naamsbekendheid als om het creëren van een positieve houding tegenover je installatietechnisch bedrijf bij de sollicitant.
Een lange- en kortetermijndoel is employee relationship management: het opbouwen en onderhouden van contacten met huidige medewerkers, potentiële medewerkers en oud-medewerkers, via bijvoorbeeld talentpools, referral recruitment, alumni recruitment.
Hoe start je installatietechnisch bedrijf met arbeidsmarktcommunicatie?
Een goede arbeidmarktcommunicatie begint natuurlijk met een duidelijk profiel: wie ben je als werkgever en een mooie landingspagina (werken-bij-pagina) op je eigen site. Lees ook het verhaal over Employer Branding.
Maar het draait er vooral ook omdat je zichtbaar bent in de markt. Dat je op websites en social kanalen laat zien wat je kunt betekenen voor werkzoekenden.
Welke bedrijven doen het goed?
Hierboven staat Croonwolter&Dros al als mooi voorbeeld. Zij namen een bureau in de arm om een uitgebreide campagne te ontwerpen. Kleiner denken kan ook. Kijk bijvoorbeeld naar Schermer Installatietechniek. In heel veel van hun boodschappen spreken ze over hun talenten en over zichzelf als ‘opleider van talent’. Het bedrijf gebruikt op LinkedIn als pay off de zin: ‘Al meer dan 70 jaar opleider van talent’. Daarmee toont het zich een werkgever die de ontwikkeling van personeel erg hoog heeft. Het installatiebedrijf zet in zijn communicatie keer op keer medewerkers op een voetstuk. En welke (potentiële) werknemer wil dat nou niet.

Meer weten over marktgerichte inhoud? Vaktechnisch kan je ondersteunen om de eerste stappen te zetten. Klik hier.