Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Energie

Actieplan voor méér hybride warmtepompen

Bron: www.technieknederland.nl 30-06-2022, 12:42
Actieplan voor méér hybride warmtepompen
Bij de opening van de VSK-beurs in mei kondigde minister De Jonge aan dat de hybride warmtepomp vanaf 2026 de norm wordt. Om dat mogelijk te maken moet de productie van hybride warmtepompen fors omhoog en moeten er méér vakbekwame monteurs worden opgeleid. Ook moet de prijs van levering en installatie omlaag. Dat staat in het Actieplan hybride warmtepompen dat minister Jetten onlangs naar de Tweede Kamer stuurde. Techniek Nederland is nauw betrokken bij het plan.

Concrete doelen

In het plan staat een aantal concrete doelen:

  • Opschalen van het huidige aantal hybride warmtepompen met 125.000 tot en met 2024.
  • De productiekosten moeten in 2030 40% lager liggen dan het prijsniveau van 2021.
  • De benodigde tijd om een hybride warmtepomp te installeren moet verkort worden tot een werkdag met twee monteurs, in plaats van twee werkdagen met twee monteurs.
  • Het aantal uitvoerende bedrijven en vakbekwame installateurs moet omhoog met 100 fte per 10.000 geïnstalleerde installaties. Dat aantal moet voor eind 2025 gerealiseerd zijn.

ISDE-budget gaat omhoog

Om de ambities waar te maken verhoogt de overheid het budget van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Ook komt er geld voor een publiekscampagne, die de bekendheid van hybride warmtepompen moet vergroten.

Monitoring

Uitgebreide monitoring maakt deel uit van het Actieplan. Vanaf dit jaar gaat de industrie het aantal hybride warmtepompen registreren. Er komt een jaarlijkse rapportage over verkoopaantallen, productie- en installatiekosten en gerealiseerde CO₂-reductie. Netbeheerders gaan de impact op het elektriciteitsnetwerk in de gaten houden. Ook de toename van het aantal deskundige vakmensen en installatiebedrijven wordt bijgehouden.

Meer over deze onderwerpen

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Techniek Nederland

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.300 bedrijven en zijn als één van de grootste…