SPIE Nederland is een dochteronderneming van de SPIE Groep, dé onafhankelijke Europese leider in multitechnische dienstverlening op de gebieden van energie en communicatie. SPIE Nederland begeleidt haar klanten in het ontwerp, de uitvoering, de exploitatie en het onderhoud van netwerksystemen en energie-, infrastructurele-, industriële- en gebouwinstallaties. SPIE Nederland behoort tot de top 3 van technische dienstverleners in Nederland.
Met meer dan 46.500 medewerkers en een sterke lokale aanwezigheid, genereert de SPIE Groep een omzet van €6,1 miljard en een EBITA van €388 miljoen in 2017.

De naam zegt het al: Société Parisienne pour l’Industrie Electrique (SPIE). De roots van SPIE liggen, net als het huidige hoofdkantoor van de Groep, in Parijs. Het bedrijf werd opgericht in 1900 en was met name gespecialiseerd in elektrische installaties van metrostations. In 2004 werd het eerste Nederlandse bedrijf geacquireerd waardoor het dochterbedrijf SPIE Nederland werd geboren.
In Nederland groeit SPIE gestaag, onder andere door overnames van SAG Controlec en onderdelen van Heijmans. Het werk wordt streeds verder uitgebreid en de activiteiten worden onderverdeeld onder de divisies SPIE-Infra, SPIE-Industry, SPIE-Controlec Engineering, SPIE-Technology, SPIE-Building Systems en SPIE-ICS. Al snel kan SPIE Nederland zich één van de grotere multitechnische dienstverleners noemen.