Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Project

Hogekwartier Veld 6

Bij Hogekwartier Veld 6 in Amersfoort liepen we als Kersten Energietechniek tegen een uitdaging aan bij het ontwerp van de WKO-centrale; de beschikbare ruimte bedroeg slechts 27m2.

Onze uitdaging in Amersfoort: een WKO-centrale in een beschikbare ruimte van 27m2.
Roy Verbrugge, Sales Engineer bij Kersten Energietechniek

Hogekwartier in Amersfoort is een stadswijk waar op een oud bedrijfsperceel twee nieuwe woontorens zijn gebouwd. Voor de 165 appartementen hebben wij de WKO-centrale ontworpen en geïnstalleerd. We verzorgen nu tevens service & onderhoud hiervoor.

Flinke puzzel

Hogekwartier Veld 6 in Amersfoort

In het eerste gebouwontwerp van Hogekwartier Veld 6 was een ouderwetse gasgestookte installatie gepland. Hiervoor was een ruimte ontworpen van 27m2. Dit is een zeer krappe ruimte voor een WKO-centrale. De bouw was echter al vergevorderd en meer ruimte was niet realiseerbaar. Het was dus een hele uitdaging om de installatie passend te krijgen.

We hebben 3D-scans gemaakt om uiterst nauwkeurig de ruimte in te meten en vervolgens de systemen hierin getekend. Op basis van de 3D-modellen en de nauwkeurigheid hiervan konden we veel van de systemen al in onze werkplaats prefabriceren. We hebben de installatie in delen voorbereid en op locatie alle onderdelen op elkaar aangesloten. Dit was een flinke puzzel die ook is gelukt.

Water-watersysteem

Bij Hogekwartier Veld 6 is gekozen voor een water-watersysteem door middel van bronnen. De bronnen worden gebruikt om de warmte/koude ‘op te slaan’.  De grond was geschikt om deze als monobron uit te voeren. Alle meters en sensoren in de WKO-installatie zijn bovendien op afstand uitleesbaar, waardoor we service & onderhoud efficiënt kunnen uitvoeren.

Doublet vs Monobron
Bij monobron hoeft er maar één gat geboord te worden, wat ruimte en kosten bespaart. Doordat er minder lengte aan terreinleidingen nodig is, beperkt dat bovendien het verlies van energie.

 

Technische specificaties WKO-installatie

W-Installaties
Verwarmen ~500KW
Koelen ~130 KW
Monobron (tapwater, verwarming, koeling)
Debiet 40m3/h
Water-water warmtepompen
5-pijps-systeem

 

Meer projecten zien van Kersten Energietechniek?

Centrumeiland IJburg Amsterdam
Kersten Techniek

Centrumeiland IJburg Amsterdam

07-06-2021, 09:27

Kersten Techniek

Kersten Techniek is onderdeel van Kersten Technische Bedrijven. Kersten bestaat inmiddels al meer dan 90 jaar. Bij de groep werken 240 enthousiaste mensen verdeeld over 2 BV’s.

Opdrachtgever
Vaanster
Plaats
Amersfoort
Type project
woningbouw (nieuwbouw)
Oplevering
begin 2021
Techniek
Kersten Energietechniek
Soort installatie
WKO-installatie