Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Project

Supermarkt met BREEAM-kwalificatie Outstanding

De nieuw gebouwde Jumbo aan de Van Kollaan in het Overijsselse Goor heeft een BREEAM-NL ontwerpscore van 92% en een opleverscore van 90,7%. Voor deze meest duurzame supermarkt van de Benelux waren wij als Kersten Techniek verantwoordelijk voor het E-gedeelte.

Het gebouw, waar naast de Jumbo ook een Etos en Gall&Gall is gevestigd, heeft de BREEAM-kwalificatie Outstanding.

Voor ons als Kersten betroffen de werkzaamheden onder meer de bekabeling en aansluitingen voor de verlichting, zonnepanelen, laadpalen en transformatoren. Innovatief is hierbij onder meer de daglichtsturing voor de verlichting. Signify leverde de verlichting en sturing en wij als Kersten de bekabeling.

Meten energiestromen

Ook innovatief is de energiebemetering die wij verzorgden. De opdrachtgever, Leussink Retail Groep, wilde inzicht in de verschillende energiestromen. Hiervoor hebben wij een systeem opgezet met 7 hoofdverdeelkasten in 7 zones. In elke verdeelkast zit de hoofdbemetering maar ook de subbemetering per groep. Op kwartierbasis zijn in dit systeem alle energiestromen te zien van de apparaten en groepen die zijn aangesloten.

Meetzones Jumbo Goor

Op het energiemanagementsysteem is niet alleen de E-installatie, maar ook de W-installatie gekoppeld. Zo kan het verbruik van energie voor de koeling en elektrische installaties gemeten worden, maar ook voor de warmtepomp en het waterverbruik. Ook wordt de teruglevering van energie via de zonnepanelen bijgehouden.

Samen met Schneider Electric zorgen wij er sinds de oplevering voor dat het monitoringsysteem in de lucht blijft en dat het onderhouden wordt.

Wat ik heel bijzonder vond was dat de samenwerking tussen ons en de BREEAM-ontwerpers van de andere partijen heel goed ging. Er was goede interactie, gericht op elkaar helpen en adviseren.
Rene Scheeres, projectmanager

Koppeling watersysteem

Een interessant onderdeel waarbij E en W samenkwamen, was het softwarematig koppelen van het watersysteem aan de energiebemetering. Warmtebouw Utrecht, verantwoordelijk voor de W-installatie, plaatste magneetkleppen in het watersysteem. Deze hebben wij aangesloten op de bewegingsmelders. Hierdoor is er alleen watertoevoer voor wasbak en toilet wanneer de bewegingsmelder aangaat. Ook hebben we een lekdetectie aangebracht. Bij extreem hoog waterverbruik, wat kan duiden op lekkage, gaat er een alarm af in de meldkamer voor het inbraakalarm.

E+W Koppeling Jumbo Goor

 

Een BREEAM-ontwerp met zo’n hoge score had ik nog nooit gezien. Dat was wel even slikken. Maar ik dacht ook meteen: leuke uitdaging, gaan we doen!
Axel Sol, als senior engineer verantwoordelijk voor het BREEAM-ontwerp van Kersten

 

Lees ook het interview met Rene Scheeres en Axel van Sol.

 

Technische specificaties

  • Winkel zonder grid
  • Aantal zones: 7
  • Flexibel ontwerp met meerdere onderverdelers en de bemetering daarvan
  • Bemetering op 44 punten
  • Gebruik van nieuwe technieken, sturingen en doormeldingen
  • E/W-koppeling door middel van Puls -> Mbus -> Modbus

 

 

 

 

 

 

Kersten Techniek

Kersten Techniek is onderdeel van Kersten Technische Bedrijven. Kersten bestaat inmiddels al meer dan 90 jaar. Bij de groep werken 240 enthousiaste mensen verdeeld over 2 BV’s.

Opdrachtgever
Leussink Retail Groep
Plaats
Goor
Type project
E-installatie (verlichting, bekabeling, aansluitingen en bemetering)
Samenwerking
Schneider Electric
Oplevering
Januari 2021
Techniek
Kersten Techniek